Soslu Mantı Mantı, adının geçtiği bir ortamda bile ağızları sulandırmaya yetecek kadar lezzetli bir yemektir. Mantının çok çeşidi bulunmaktadır: tepsi mantısı, Çin mantısı, yufka mantısı ve Kayseri mantısı olarak sıralayabiliriz. Yapımı biraz dikkat isteyen bu soslu mantı düşünüldüğü kadar zor olmamakla birlikte deyim yerindeyse bir lezzet şölenidir. Soslu Mantı Malzemeleri
İç Harcı İçin
Yoğurt Sosu İçin
Salçalı Sos İçin
Soslu Mantı Nasıl Yapılır? İlk adım olarak iç harcı hazırlayalım. Kıymanın içine rendelediğimiz soğanı, tuzu ve karabiberi karıştıralım ve hamur hazır oluncaya kadar üzerini bir streç film ile kapatıp buzdolabında beklemeye alalım. Hamur için, derin ve geniş bir kap alıp içine ilk önce unun yarısını dökelim ve unun ortasını havuz gibi açalım. Havuzun içine yumurtayı, tuzu, kabartma tozunu, bir miktar şekeri ve suyu katarak, kabın kenarlarındaki undan başlayarak yoğuralım. Malzemeler özdeşleştikçe hamurun yumuşaklık durumuna göre unu katmaya devam edelim, hamurumuz sert olacak. Yoğurma işlemi biten hamurun üzerini bez ya da streç film ile kapatıp yaklaşık 30 dakika dinlendirelim. Dinlenen hamuru, eğer büyük bir yufka açabilirim diyorsanız 4'e, daha küçük açabilirseniz 6 eşit beze olarak ayırın. Düz bir zemine yapışmaması için un serpin ve oklava yardımı ile yufkayı açın. Yeterli genişliğe ulaşan yufkayı bıçak yardımı ile ilk önce şeritler halinde yukarıdan aşağı kesin, daha sonra bu işlemi yufkanın enlemesine uygulayın. Şimdi elimizde ufak kare şeklinde parçalar oluştu. Hazırladığımız iç harcı bir çay kaşığı yardımı ile bu küçük parçalara koyun. Karelerin uçlarını karşılıklı olarak birleştirelim ve bu işlemi diğer bezelere de uygulayalım. Tüm bezeler bittikten sonra bir tencerede kaynayan suyun içine mantıları atalım, mantılar suyun üstüne çıktığında pişmiştir, alalım ve bir kevgire suyunun süzülmesi için bekletelim. Yoğurdun içine sarımsağı rendeleyip, tuzunu ilave edip karıştıralım. Salçalı sos için erittiğimiz tereyağının içine salçayı, kırmızı pul biberini ve naneyi katarak bir miktar kavuralım. Mantıları servis tabağına alalım ve üzerine yoğurt sosunu dökelim, döktüğümüz yoğurt sosunun üzerine hazırlamış olduğumuz salçalı sosu gezdirelim ve işte mantımız hazır. Afiyet olsun. |