Ev Mantısı

Ev Mantısı

Ev mantısı, bilindiği gibi insanların eski zamanlardan günümüzde kadar çok severek tükettiği yemeklerden biridir. Ev mantısının en büyü özelliği oldukça hafif olması nedeni ile özellikle kilo sorunu olan insanların bile rahatlıkla tüketebileceği bir yemek olmasıdır. Ev mantısını aslında herkes lezzetli yapamaz. Gerek hamur kıvamı, gerek mantının büyüklüğü, gerekse içerisine koyulan iç harç miktarı çok önemlidir. Günümüzde yaygın olarak yapılan birçok mantı bulunmaktadır. Öyle ki bu mantılar kimi zaman içerisindeki harç farkı ile kimi zaman da hamurundaki farklılıklar nedeni ile değişiklikler göstermektedir. Ev mantısı da dahil birçok mantı normalde yoğurtla karıştırarak yenilmektedir. Fakat bazı mantı türleri yoğurtsuz ve yağlı olarak yapılır ve bu şekilde tüketilir. Ev mantısı ülkemizde en güzel Kayseri'de yapılmaktadır. Ülkemizin her bölgesinde insanların severek tükettiği ev mantısı bu şehirde çok daha lezzetli bir şekilde yapılmaktadır. Ev mantısı ile diğer mantılar arasında çok büyük bir lezzet farkı bulunmaktadır. Bu lezzet farkı direk olarak mantının yapılışı ve iç malzemeleri ile alakalıdır. Birazdan vereceğim tarif ile sizler de ev mantısını yaparak ailenize mükemmel lezzetler sunabilirsiniz. Fakat ev mantısı yaparken birazda vereceğim tarifi dikkatli bir şekilde okuyarak aynı şekilde uygulamanız gerekmektedir.

Ev mantısı için hamur malzemeleri:
  • Bir kilo gram un,
  • Üç tatlı kaşığı tuz,
  • Bir adet yumurta,
  • Hamur kıvamına gelecek kadar un,
İç harç için malzemeler:
  • Hamura göre kıyma,
  • İsteğe bağlı olacak kadar soğan,
  • Bir miktar karabiber, tuz ve pul biber
Üzeri için malzemeler:
  • Bir miktar yoğurt,
  • Birkaç diş sarımsak,
  • Tereyağı,
  • Pul biber
Yapılışı:
Ev mantısı yapabilmek için ev mantısı hamurunu hazırlamalıyız. Öncelikle bir hamur leğeni içerisine malzemelerde bahsettiğimiz yumurtayı kıralım. Daha sonra yumurta üzerine tuzumuzu dökelim ve bu iki malzeme üzerine de unumuzu ekleyelim ve son olarak da suyu yavaş yavaş ekleyelim. Suyu dökerken yoğurarak dökmeniz sizler için çok daha iyi olacaktır. Bu sayede zorlanmadan hamuru yoğurabilirsiniz. Bir süre yoğurun. Ta ki hamur ele yapışmayacak duruma gelene kadar. İşlemi buraya kadar getirin ve diğer işleme geçin.

Hamurdan yumaklar elde edilir ve bir tepsinin içi unlanır. Bu sayede aldığımız yumaklar tepsiye yapışmayacaktır. Tüm hamuru yumaklar haline getirin ve bu bezelerin üzerini tamamen örtün. Böylece açtığımız yumaklar kurumayacaktır.

Bu aşamada ise artık hamurlarımızı açalım. Hamurları açmak için hamurları açacağımız yeri unlayalım ve yapışmasını böylece engelleyelim. Elimizdeki yumakları 1 mm olacak kadar iyice açın ve inceltin. Tüm yumakları bu şekilde yapın ve kare kare küçük şekillerde kesin. Kestiğiniz karelerin içerisine yerinde harç ekleyeceğiz. Bu nedenle kareleri oynatmayın.

Şimdi iç harcımızı hazırlamak için bir kap içerisine öncelikle kıymayı koyalım ve üzerine ince ince kıyılmış soğanı ekleyelim. Bu malzemeler içerisine ise ev mantısı için ayırmış olduğumuz baharatları ekleyerek iyice karıştıralım. İşte harcımız hazır. Kare kare kestiğimiz hamurların içerisine bir çimdik ekleyerek bohça şeklinde kapatalım. Tüm kare hamurlara aynı işlemi yaparak bunları un serperek unlayalım. Daha sonra ise geniş bir tencere içerisinde bu malzemeleri su içerisinde kaynatın ve haşlayın. Kaynayan mantıları süzün ve tabaklara yerleştirerek üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyelim. Artık ev mantısı hazır. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 24.11.2018 11:57:31
Ev Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Ev Mantısı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Ev Mantısı"
İyi günler, pek yemek yapmayı beceremem, çocuklarım çok sevmelerine rağmen bir türlü mantı yapamam genelde hazır alırım onlara, ama geçen gün içinden kıl çıktığı için tiksindik ve bir daha almayacağız. Bende artık mantı yapmayı öğrenmek zorunda kaldım ama yardımcı olursanız, malzemeleri ve nasıl yapmam gerektiği hakkında tam bilgi verir misiniz?
Fatma . 26.10.2018 22:53:15
CEVAP YAZ
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi ş...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı bir çok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Bir çok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oy...
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri de ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm ...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. So...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantı dır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabil...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir; Malzeme Listesi2-2,5 su bardağı un 1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı tuzBir miktar su İç Harcı;250 gr...
Mantı Kaç Kalori
Mantı Kaç Kalori
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise, herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette man...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olmas...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Ha...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tar...
Mantı Hamuru
Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi ...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019