Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Sini Mantısı

Sini Mantısı

Sini Mantısı, Türk mutfağında oldukça büyük bir yere sahip olan mantı, Türkiye dışında birçok ülkede de popüler olmuş bir yemek çeşididir. Pişirmesi biraz zaman alan ve zahmetli olan mantının şahane lezzeti tadıldığında yapılan bütün zahmetlere değdiği düşünülür. Bugün de sizlerle mantı çeşitleri arasında en lezzetlisi olduğunu düşündüğüm tam ağzımıza layık lezzetli mi lezzetli şahane bir mantı tarifini mutlaka denemenizi düşündüğün için paylaştım. Sini mantısı herkesin severek yiyebileceği şahane bir tarif. Dilerseniz bu mantıyı üzerine yoğurt dökerek dilerseniz yoğurtsuz tüketebilirsiniz.

Sini mantısı malzemeleri

  • 500 gram un
  • 1 tane yumurta
  • Yeteri kadar un
  • 1 çay kaşığı tuz

İçin için

  • 300 gram kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam reyhan

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
Üzeri için
  • 1 kâse yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
Sini mantısı nasıl yapılır?

Öncelikle mantının hamurunun yoğurmak için geniş bir yoğurma kabının içerisine yumurta, tuz ve unu ekleyip üzerine azar azar su ilave ederek sert bir hamur olacak şekilde yoğurun. Hamur biraz sert olacağı için yoğurmakta biraz zorlanabilirsiniz. Hamur elinize yapışmayacak kıvama geldiğinde üzerini streç film ile kapatarak dinlenmeye bırakın. Bu arada mantının iç malzemelerini hazırlamak için bir kabın içerisine kuru soğanı mümkün olduğu kadar ince ince doğrayın ve içerisine kıyma, tuz, karabiber ve reyhanı da ilave edip iyice karıştırarak hazır edin. Daha sonra yoğurduğunuz hamuru altı eşit parçaya ayırarak bezeleyin. Ardından ilk bezeyi alarak mutfak tezgâhının üzerinde yufka büyüklüğünde ulaşana kadar un serperek açtıktan sonra dilediğiniz büyüklükte bir ya da iki parmak genişliğinde şeritler halinde kesin ve hazırladığınız kıymalı içten hamurların içerisine koyup kapattın. Aslında her yörenin mantıyı kapatma şekli vardır. Ancak sini mantısı genellikle hamurun dört köşesinden tutup ortada birleştirerek kapatılır. Bu işlem ilk başta biraz zor gibi görünse de birkaç defa yaptıktan sonra eliniz alışacaktır. Kapattığınız mantıları yağlanmış bir fırın tepsisinin üzerine yan yana sıkı sıkı dizin ve bütün bezeleri de aynı şekilde açıp içini doldurduktan sonra tepsinin üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirip 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Mantılar kızardığında üzerine biraz geçecek kadar kaynar su ilave edip ve bu şekilde tepsiyi ocağın üzerine alın ve üzerine başka bir tepsi kapatarak mantılar suyu içine çekip yumuşayıncaya kadar kaynamaya bırakın. Bu arada mantının sosunu hazırlamak için bir tavanın içerisine tereyağını eritin. Sıvı yağı, salçaları ve bu toz biberi de tavaya ekleyip hafif kavurduktan sonra tavanın altını kapatın. Mantılar kaynarken sarımsaklı yoğurdu da hazır edin. Mantık iyice yumuşadığında ocağın altını kapatıp 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına alarak üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos gezdirerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 01:52:17
Sini Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Sini Mantısı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Sini Mantısı"
Sini mantısı denemek istiyorum fakat uzun sürermiş gibi geliyor. Elim çok hızlıdır. 6- 7 kişilik sini mantısı yapmak ne kadar sürer?
Tunahan . 29.09.2018 20:07:32
CEVAP YAZ
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi şe...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Birçok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oysa...
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm öze...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. Sos...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabili...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;Azeri Mantısı Malzemeleri2-2,5 su bardağı un1 adet yumurta1 tatlı kaşığı tuzBir miktar suİç Harcı2...
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Kaç Kalori?
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan ...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette mantı s...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olması...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Hazır...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tar...
Mantı Hamuru
Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi ...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı,  sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir.  Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024