Gürcü Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Gürcü Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gürcü mantısı, küçük boyda mantı yapmayı sevmeyen ya da yapmakta zorlanan kişilere tavsiye edebileceğimiz lezzetli bir mantıdır. Aslında Gürcistan mutfağına ait olan bu yöresel mantı, ülkemizde de Çorum Alaca ilçesi ve Artvin Şavşat ilçesinde oldukça fazla yapılır. Khinkali mantısı olarak tanınmış olan bu mantıyı siz de beğeneceksiniz. Bildiğiniz mantıya çok benziyor, fakat büyük boyda yapıldığından, 2-3 tanesiyle rahatlıkla doyabilirsiniz. İç harç olarak mantıda kullanacağınız kıymalı harcı çiğden hazırlayacaksınız. Gürcü mantısı kıymalı dışında peynirli ve mantarlı olarak da yapılır. Ancak bu mantıyı yerken biraz dikkat etmelisiniz. Çünkü iç harcından dolayı ilk ısırdığınızda içindeki et suyu üstünüzde sıçrayabilir. Gürcistan mutfağında bu mantı biraz soğutulur ve halkın oradaki tabiriyle "göbek deliği" ya da "şapkasından" tutularak, mantı ters çevrilerek yenir. İlk ısırışta mantının içindeki et suyu emilerek yenir. Mantının sapları ise genellikle yenmeden tabakta kalır. Bu alışkanlık kişinin kaç tane mantı yediğini görmesi amacıyla bu şekilde yapılmaktadır. Ayrıca mantının yanında mutlaka yoğurt servis edilir. Gördüğünüz gibi bildiğimiz mantıdan bu yönleriyle ayrılıyor. Ancak sonuçta aynı mantıkla pişirilen bir mantıdır. Bu yöresel mantıyı hep birlikte hazırlayabiliriz. Hepinize kolay gelsin.

Gürcü Mantısı İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin
  • 3 su bardağı elenmiş un (Her türlü hamur işinde elenmiş un kullanmanızı tavsiye ederiz)
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz
İç Harcı İçin
  • 500 gram kıyma
  • 7-8 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet kuru soğan
  • Yeteri kadar tuz
  • 2 yemek kaşığı yemeklik tereyağı
Gürcü Mantısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir yoğurma kabında mantının hamurunu yoğurmaya başlayalım. İçine unu koyarak ortasını açın. Yumurtaları unun içine kırın. Tuzunu ve suyun bir kısmını koyarak hamuru yoğurmaya başlayın. Suyu yavaş yavaş ilave ederseniz hamurun kıvamını daha kolay yakalarsınız. İyice yoğurarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Ancak çok yumuşak olmasın. Bildiğiniz mantı hamuru gibi olacak. Daha sonra hamurun üzerini örterek bir süre dinlendirin. Bu arada mantının iç harcını hazırlamalısınız.

İç harcı hazırlamak için kıymayı bir kâsenin içine alın. Buna soğanı rendeleyerek, maydanozları ince kıyarak ilave edin. Karabiber ve tuzunu koyarak iyice karıştırın. Eğer koyu kıvamda bir harç olursa, içine biraz su ilave edebilirsiniz. Harcımız hazır, hamuru kontrol edebiliriz.

Hamur yeteri kadar dinlendiyse, bunu tezgâhın üzerine çıkarın. Hamurdan bezeler ayırarak, oklavayla büyük boyda yufkalar açın. Çok ince olmasın, çok da kalın olmasın. Açtığınız hamurdan bir çay tabağı büyüklüğünde parçalar çıkarın. Bunların içine iç harçtan koyarak, ağız kısmını pile gibi kapatmaya başlayın. Bu arada tencerede bol su haşlamaya başlayabilirsiniz. İçine biraz da tuz atın. Gürcü mantısı kaynayan suyun içinde 15-20 dakikada pişer. Pişince mantılar suyun üzerine çıkar. Bunları delikli kepçeyle alabilirsiniz. Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine tavada kızdırdığınız tereyağı ve kırmızı toz biber karışımından gezdirin. Yanında yoğurt ile Gürcü mantısı tarifini sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Mantıyı nasıl yemeniz gerektiğini yukarıda anlatmıştık.

Hepinize afiyet olsun.

Gürcü Mantısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Güncel

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sinop Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sini Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Saçaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

İçli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gürcü Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Gürcü Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri