Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Gürcü Mantısı

Gürcü Mantısı

Gürcü mantısı, özellikle küçük boyda mantı yapmayı sevmeyen ya da yapmakta zorlanan kişilere tavsiye edebileceğimiz lezzetli bir mantıdır. Aslında Gürcistan mutfağına ait olan bu yöresel mantı, ülkemizde de Çorum Alaca ilçesinde ve Artvin Şavşat ilçesinde oldukça fazla yapılır. Khinkala mantısı diye tanınmış olan bu mantıyı sizde beğeneceksiniz. Bildiğiniz mantıya çok benziyor. Fakat büyük boyda yapıldığından, 2-3 tanesiyle rahatlıkla doyacaksınız. İç harç olarak mantıda kullanacağınız kıymalı harcı çiğden hazırlayacaksınız. Gürcü mantısı kıymalı dışında peynirli ve mantarlı olarak da yapılıyor. Yalnız bu mantıyı yerken biraz dikkat edeceksiniz. Çünkü iç harcından dolayı ilk ısırdığınızda içindeki et suyu üstünüze gelebilir. Gürcistan mutfağında bu mantı biraz soğutulur ve halkın oradaki tabiriyle göbek deliği ya da şapkasından tutularak, mantı ters çevrilerek yenir. İlk ısırışta mantının içindeki et suyu emilerek yenir. Mantının sapları ise genellikle yenmeden tabakta kalır. Bu alışkanlık kişinin kaç tane mantı yediğini görmesi amacıyla bu şekilde yapılmaktadır. Ayrıca mantının yanında mutlaka yoğurt servis edilir. Gördüğünüz gibi bildiğimiz mantıdan bu yönleriyle ayrılıyor. Ancak sonuçta aynı mantıkla pişirilen bir mantıdır. Bu yöresel mantıyı hep birlikte hazırlayabiliriz. Hepinize kolay gelsin.

Gürcü mantısı için gerekli malzemeler


Hamuru için

  • 3 su bardağı elenmiş un (Her türlü hamur işinde elenmiş un kullanmanızı tavsiye ederiz)
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz

İç harcı için

  • 500 gram kıyma
  • 7-8 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 adet kuru soğan
  • Yeteri kadar tuz
  • 2 yemek kaşığı yemeklik tereyağı
Gürcü mantısı nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir yoğurma kabında mantının hamurunu yoğurmaya başlayalım. İçine unu koyarak ortasını açın. Yumurtaları unun içine kırın. Tuzunu ve suyun bir kısmını koyarak hamuru yoğurmaya başlayın. Suyu yavaş ilave ederseniz hamurun kıvamını daha kolay yakalarsınız. İyice yoğurarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Ancak çok yumuşa olmasın. Bildiğiniz mantı hamuru gibi olacak. Daha sonra hamurun üzerini örterek bir süre dinlendirin. Bu arada mantının iç harcını hazırlamalısınız.

İç harcı hazırlamak için kıymayı bir kâsenin içine alın. Buna soğanı rendeleyerek, maydanozları ince kıyarak ilave edin. Karabiber ve tuzunu koyarak iyice karıştırın. Eğer koyu kıvamda bir harç olursa, içine biraz su ilave edebilirsiniz. Harcımız hazır, hamuru kontrol edebiliriz.

Hamur yeteri kadar dinlendiyse, bunu tezgâhın üzerine çıkarın. Hamurdan bezeler ayırarak, oklavayla büyük boyda yufkalar açın. Çok ince olmasın, çok da kalın olmasın. Açtığınız hamurdan bir çay tabağı büyüklüğünde parçalar çıkarın. Bunların içine iç harçtan koyarak, ağız kısmını pile gibi kapatmaya başlayın. Bu arada tencerede bol su haşlamaya başlayabilirsiniz. İçine biraz da tuz atın. Gürcü mantısı kaynayan suyun içinde 15-20 dakikada pişer. Pişince mantılar suyun üzerine çıkar. Bunları delikli kepçeyle alabilirsiniz. Servis tabağına aldığınız mantıların üzerine tavada kızdırdığınız tereyağı ve kırmızı toz biber karışımından gezdirin. Yanında yoğurt ile Gürcü mantısı tarifini sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Mantıyı nasıl yemeniz gerektiğini yukarıda anlatmıştık.

Hepinize afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 17:02:16
Gürcü Mantısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Gürcü Mantısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Gürcü Mantısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi şe...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı birçok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Birçok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oysa...
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm öze...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. Sos...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantıdır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabili...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir;Azeri Mantısı Malzemeleri2-2,5 su bardağı un1 adet yumurta1 tatlı kaşığı tuzBir miktar suİç Harcı2...
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Kaç Kalori?
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan ...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette mantı s...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olması...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Hazır...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori?
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tar...
Mantı Hamuru
Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi ...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024