Mantı Çorbası, çok eski zamanlardan beri yapılan yöresel bir yemek çeşidimizdir. Çukurova yöresine özgü bir yemektir. Hatta
yüzük çorbası olarak adlandırılır. Yöresel konuşma dilinde ise
yüksük çorbası olarak söylenir. Ancak ülkemizin her bölgesinde tarifinde ufak farklılıklar olsa da yaygın olarak yapılmaktadır. Kalori bakımından içerdiği hamur ve yağ oranından dolayı zengindir. Diyet yapanlar için önerilmeyen bir çorba türüdür.
Mantı çorbası için hangi malzemeler gereklidir?
- Mantı (4 su bardağı)
- Hekir (1 bir çay bardağı)
- Salça (1 yemek kaşığı kadar biber ya da domates)
- Zeytin yağı (1 çay bardağı)
- Nohut (1 çay bardağı)
- Pirinç (yarım çay bardağı kadar
- Kurutulmuş Nane (2 yemek kaşığı)
- Tuz (1 tatlı kaşığı dolusu)
- Su (8 su bardağı)
Mantı çorbası nasıl hazırlanır?
Akşamdan nohut suyla ıslanır. Su tencerede kaynar. Kaynadıktan sonra tuz, nohut ve pirinç atılır. Daha sonra mantılar içine atılır. Pişme süresi 10-15 dakika kadardır.
Mantı atıldıktan sonra hekir eklenir. Ayrı bir tavaya ise yağ koyulur. Yağ ısınınca salça da eklenir. Salça ile yağ özdeşleştikten sonra kuru nane, tercihe göre pul biber de eklenebilir. Sos hazır olduktan sonra tencereye eklenir. İkisi beraber 10 - 15 dakika kadar pişirilir ve daha sonra yemek için servis edilir.
Hekir, mantının hamurundan yapılan küçük küpler şeklinde kesilmiş ve tavada kavrulmuş bir malzemedir. Çorbaya kıtırlık ve hoş bir tat katar. Özellikle Çukurova yöresinde çok sevilir.
Mantı çorbası servisi kaselerden daha çok çukur geniş yemek tabakları ile yapılır. İri taneleri olan bir çorba türüdür kase genelde yetersiz kalır. Sıcak olarak servis edilir ve tercihe göre içine nar ekşisi veya limon suyu eklenebilir. Ekşi severler için harika bir tattır. Hazırlayanlar için şimdiden afiyet olsun.