Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Şiş Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Mantısı

İlk duyduğunuzda ismi oldukça ilginç gelen şiş mantısı, aslında oldukça basit bir şekilde yapılan bir lezzettir. İsmini daha önce hiç duymayanlar "Şiş mantısı mı olur?" diyebilirler. Ancak, şiş mantısı çıtır çıtır yapısıyla farklı bir tat sunar ve lezzet bakımından kıymalı mantının yerini tutmasa da kendine özgü bir deneyim sağlar. Ayrıca, şiş mantısını bolca hazırlayıp buzdolabı poşetine koyarak dondurabilirsiniz. Ani gelen misafirleriniz için hemen şiş mantısı hazırlayarak ikram edebilirsiniz. Eğer evde örgü şişi yoksa, yufkayı sarma işlemini pipet ile de yapabilirsiniz.

Şiş Mantısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 adet el açması taze yufka
  • 3,5 ya da 4 numara örgü şişi

Üzeri İçin

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kırmızı pul biber
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Kızartmak için bir miktar sıvı yağ

Şiş Mantısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle el açması yufkaları mutfak tezgahının üzerine serin. Yuvarlak şekilde olan yufkaların kenar kısımlarını bıçak ile keserek kare şekli almasını sağlayın. Yufkaları mantıya sararken daha rahat olması için kare halini almalıdır. Yufkayı tam ortadan ikiye kesin ve tam bir şiş boyu olmasını sağlayın. Uzunlamasına ince kestiğiniz yufkaların kenar kısmından başlayarak şişe sıkı bir şekilde sarın. Bütün yufkanın boyu kadar sarma işlemine devam edin, bitirme kısmında parmağınız ile hafif su sürüp bitirin. Şiş mantıyı dilimlerken açılmaması için uç kısmını mutlaka su ile ıslatarak kapatın. Yufkanın ucu yapıştıktan sonra sardığınız şişi çekip çıkarın. Bütün yufkaları rulo şeklinde hazırladıktan sonra keskin bir bıçak ile küçük küçük kesin. Kızartma tavasının içerisine sıvı yağı koyun ve iyice ısındıktan sonra hazırladığınız minik şiş mantıları kızartın. Yufkaların fazla yağını almak için kızardıktan sonra havlu kağıdın üzerine çıkarın. Bu arada sarımsağın kabuklarını soyup ezdikten sonra yoğurt ile karıştırarak hazırlayın. Domates salçasını küçük bir tavanın içerisine alın ve bir miktar su ilave ederek hafif açın. Daha sonra az miktarda sıvı yağ ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar 2-3 dakika salçayı kavurun. Şiş mantısı kızardıktan sonra servis tabağına alın ve üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin. En üste salça sosunu gezdirdikten sonra az miktarda kırmızı pul biber serpin ve şiş mantısı servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hoşten

12 Temmuz 2024 Cuma

ޞiş mantısını ilk defa duydum, acaba bu tarifi denemek için özel bir yetenek gerektiriyor mu? Yufkaları tam olarak nasıl kesmem gerekiyor ve şiş yerine pipet kullanırsam aynı sonucu elde edebilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hoşten,

ޞiş mantısı yapmak için özel bir yetenek gerekmiyor, biraz el becerisi yeterli olacaktır. Yufkaları kare şeklinde kesmeniz gerekiyor. Karelerin boyutu yaklaşık olarak 4x4 cm olabilir. ޞiş yerine pipet kullanmak da mümkün, ancak pipetin dayanıklı olmasına dikkat edin, çünkü yufkaları sarmak için biraz baskı uygulamanız gerekebilir. ޞimdiden kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Güncel

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Güncel

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantının Yanına Ne Gider?

Mantının Yanına Ne Gider?

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri