Şiş Mantısı İlk duyduğunuzda ismi oldukça ilginç gelen şiş mantısı, aslında oldukça basit bir şekilde yapılan bir lezzettir. İsmini daha önce hiç duymayanlar "Şiş mantısı mı olur?" diyebilirler. Ancak, şiş mantısı çıtır çıtır yapısıyla farklı bir tat sunar ve lezzet bakımından kıymalı mantının yerini tutmasa da kendine özgü bir deneyim sağlar. Ayrıca, şiş mantısını bolca hazırlayıp buzdolabı poşetine koyarak dondurabilirsiniz. Ani gelen misafirleriniz için hemen şiş mantısı hazırlayarak ikram edebilirsiniz. Eğer evde örgü şişi yoksa, yufkayı sarma işlemini pipet ile de yapabilirsiniz. Şiş Mantısı İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Şiş Mantısı Nasıl Yapılır? Öncelikle el açması yufkaları mutfak tezgahının üzerine serin. Yuvarlak şekilde olan yufkaların kenar kısımlarını bıçak ile keserek kare şekli almasını sağlayın. Yufkaları mantıya sararken daha rahat olması için kare halini almalıdır. Yufkayı tam ortadan ikiye kesin ve tam bir şiş boyu olmasını sağlayın. Uzunlamasına ince kestiğiniz yufkaların kenar kısmından başlayarak şişe sıkı bir şekilde sarın. Bütün yufkanın boyu kadar sarma işlemine devam edin, bitirme kısmında parmağınız ile hafif su sürüp bitirin. Şiş mantıyı dilimlerken açılmaması için uç kısmını mutlaka su ile ıslatarak kapatın. Yufkanın ucu yapıştıktan sonra sardığınız şişi çekip çıkarın. Bütün yufkaları rulo şeklinde hazırladıktan sonra keskin bir bıçak ile küçük küçük kesin. Kızartma tavasının içerisine sıvı yağı koyun ve iyice ısındıktan sonra hazırladığınız minik şiş mantıları kızartın. Yufkaların fazla yağını almak için kızardıktan sonra havlu kağıdın üzerine çıkarın. Bu arada sarımsağın kabuklarını soyup ezdikten sonra yoğurt ile karıştırarak hazırlayın. Domates salçasını küçük bir tavanın içerisine alın ve bir miktar su ilave ederek hafif açın. Daha sonra az miktarda sıvı yağ ekleyerek kokusu çıkıncaya kadar 2-3 dakika salçayı kavurun. Şiş mantısı kızardıktan sonra servis tabağına alın ve üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin. En üste salça sosunu gezdirdikten sonra az miktarda kırmızı pul biber serpin ve şiş mantısı servise hazırdır. Afiyet olsun. |
Hoşten
12 Temmuz 2024 CumaŞiş mantısını ilk defa duydum, acaba bu tarifi denemek için özel bir yetenek gerektiriyor mu? Yufkaları tam olarak nasıl kesmem gerekiyor ve şiş yerine pipet kullanırsam aynı sonucu elde edebilir miyim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Hoşten,
Şiş mantısı yapmak için özel bir yetenek gerekmiyor, biraz el becerisi yeterli olacaktır. Yufkaları kare şeklinde kesmeniz gerekiyor. Karelerin boyutu yaklaşık olarak 4x4 cm olabilir. Şiş yerine pipet kullanmak da mümkün, ancak pipetin dayanıklı olmasına dikkat edin, çünkü yufkaları sarmak için biraz baskı uygulamanız gerekebilir. Şimdiden kolay gelsin!