Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır mantı, fırında pişirilen ve hem pratik hem de oldukça lezzetli olan bir mantı çeşididir. Kıymalı iç harcı ve üzerine koyulan yoğurt sayesinde bol miktarda vitamin, protein ve karbonhidrat içerir. Bu özellikleriyle çıtır mantı, oldukça sağlıklı ve enerji verici bir besindir. Normal mantıdan farklı olarak, çıtır mantının en belirgin özelliği, adından da anlaşılacağı üzere çıtır çıtır olmasıdır.

Çıtır mantıyı sevmeyen yoktur; özellikle çocuklar bu mantıyı çok severek tüketirler. Çıtır mantı, misafirlerinize sunabileceğiniz çok lezzetli bir menü seçeneğidir. Yanında çoban salata ile servis edildiğinde mükemmel bir uyum yakalar.

Çıtır Mantının Malzemeleri

  • 150 gr çiğ kıyma
  • 10 adet küçük kare şeklinde milföy yaprağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 dal maydanoz
  • Tuz ve karabiber

Üzeri İçin Malzemeler

  • Sarımsaklı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (eritilmiş)
  • Ezilmiş ve suyla açılmış domates salçası (sos için)

En Üst İçin Malzemeler

  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Çıtır Mantı Nasıl Yapılır?

Öncelikle, çiğ kıymayı bir tabağa alın ve üzerine çok ince doğranmış ya da rendelenmiş kuru soğanı ekleyin. İnce kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi de ekleyerek karıştırın ve harcı bir kenarda bekletin.

Buzluktan çıkardığınız milföy yapraklarını çok çözdürmeden, sertken küçük kareler halinde kesin. Kare milföylerin her birini uzunlamasına ve enlemesine 9 parça olacak şekilde kesin. Kestiğiniz karelerin içine kıymalı harçtan koyarak dört uçlarını birbirine yapıştırın. Hazırladığınız mantıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

Önceden 200 derece ısıtılmış fırında, mantılar çıtır çıtır olana kadar pişirin. Bu sırada, bir çorba kasesi yoğurdu çırpın ve içine ezilmiş sarımsağı ekleyin; az miktarda tuz da ekleyebilirsiniz.

Diğer tarafta, bir tavada tereyağını eritin ve içine toz biber ile naneyi ekleyip karıştırın. Ocağın altını kapatın ve naneli karışımın kokusunun çıkmasını sağlayın.

Mantılar pişip güzelce kızarınca, sıcak sıcak servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin, ardından salçalı sosu da ekleyin. Son olarak naneli yağı üzerine dökün ve çıtır mantılarınız servise hazır hale gelsin.

Not: Kıymayı mantının içine çiğ olarak koyun, kavurmayın. Kıymalar fırında çok güzel pişecektir, endişe etmeyin. Milföy hamurlarını hızlı bir şekilde kapatmaya özen gösterin, aksi takdirde hamur eriyip düzgün bir şekilde kapanmayabilir. Bu mantıyı Kayseri mantısıyla karıştırmayın; kendine has çıtır çıtır bir yapısı vardır.

Afiyet olsun!

Çıtır Mantı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Soslu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Güncel

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Arnavut Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kızarmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Patates Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurma Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Hazır Mantı Nasıl Yapılır?

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayseri Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri