Mantı Tatlısı

Mantı Tatlısı

Mantı tatlısı, Kayseri ilinin yöresel tatlılarından biridir. Lezzetli olması ile beraber yapılışı da gayet basittir. Mantı, bilindiği üzere herkesin sevdiği bir yemektir. Ana yemek dışında mantının tatlısı yapılarak değişik bir damak tadı oluşturulmuştur. Şerbetli bu tatlımız, mantı severlerin dışında mantı ile pek arası olmayan kişiler için bile alternatif bir tatlıdır. Sizlere bu yazımızda yöresel bir tatlı olan ve hazırlanışı gayet kolay olan mantı tatlısı tarifini vereceğiz. Mantı tatlısı, ister ara öğün ister ana yemek sonrası servis edilebilir. Ayrıca tatlımızın içine eklenen cevizler tatlımızın lezzetine lezzet katmaktadır.

Mantı tatlısı malzemeleri

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 tane yumurta
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 4 su barağı un
  • 250 gr. kadar buğday nişastası
  • Ceviz

Üzeri için

  • 1 su bardağı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
Şerbet Malzemeleri:
  • 3 su bardağı kadar şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 3 damla limon suyu

Mantı tatlısı Hazırlanışı

Öncelikle bir kabın içine elenmiş unumuzu aktaralım. Sonra üzerine karbonat ve tuzu ekleyelim. Un ile birlikte hafiften karıştıralım. Sonra unumuzun içine yumurtaları ekleyelim. Hemen ardından da, sıvı yağımızı ve yoğurdumuzu ekleyelim. Tüm malzemeleri bir spatulayla karıştırıp yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar bu işleme devam edin. Daha sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım. Bu şekilde yaklaşık 30 adet beze oluşturalım. Sonra tezgaha nişasta serpelim. Her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğü kadar açalım. Aralarına nişasta da serperek üst üste koyalım. Tüm bezeleri tatlı tabağı boyutunda aralarına bolca nişasta serptikten sonra merdane ile açalım.

Mantı tatlısı için, Mantı yapar gibi yaklaşık bir santim kalınlığında bir hamur halinde bezemizi büyükçe açıyoruz. Sonra açtığımız hamurumuzu, kareler elde edecek şekilde şerit şerit kesiyoruz. Sonra bu kez de yatay olarak kesip, karelerimizi hazırlıyoruz. her karenin arasına iri kıyılmış ceviz içi yerleştirip, kareyi bir ucundan diğer ucunun üzerine kapatıp, üçgen şekiller oluşturuyoruz. Hepsini hafifçe yağlanmış tepsimize diziyoruz. Sonrasında tereyağımızı eritiyoruz. Bir müddet tezgahta ılınmasını bekliyoruz tereyağımızın. Mantı tatlısı, tepsiye dizildikten sonra hamurların üzerine tereyağını ılık olarak gezdiriyoruz. Hamurumuzu 180 derecede yaklaşık yarım saat kadar kontrollü olarak, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Mantı Tatlısı pişerken tatlımızın şerbetini hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için şeker ve suyumuzu bir tencerede kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra bir iki damla limon damlatıp ateşten alıyoruz. Mantı tatlısı piştikten sonra ılık şerbetimizi soğumuş olan tatlımızın üzerinde gezdiriyoruz. Mantı tatlısı, yaklaşık iki saat açık şekilde şerbetini çekmesi için bırakılır. Sonra istenilen bir sunumla servis edilir.

Son Güncelleme : 09.11.2018 16:22:52
Mantı Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Mantı Tatlısı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Mantı Tatlısı"
Mantıdan tatlı yapıldığını daha ilk defa duyuyorum ya da ben yanlış anladım. Bu tatlı mantı ile mi yapılıyor yyoksa ismi mi mantı tatlısı tam olarak anlatabilir misiniz?
Yegah . 26.10.2018 15:52:17
CEVAP YAZ
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının Yanına Ne Gider
Mantının yanına ne gider, Mantı başlı başına bir öğündür tek başına dahi yemek masallarının baş tacıdır. Benim şahsi tercihin mantı ve yanına bol yeşillikli bir mevsim salatası yeterlidir. Ama siz diyorsanız ki benim misafirin var ve onları en iyi ş...
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Dondurulmuş mantı nasıl pişirilir, mantı bir çok ev hanımları yapılması zor olan bir yemek olarak görürler. Aslında mantı yapmak hamur yoğrulduktan sonra gerisi oldukça keyif veren bir yemek yapımıdır. Bir çok kişinin mantıyı hazır aldığı bilinir. Oy...
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı nasıl haşlanır, Mantı hemen hemen herkesin severek yediği yöresel bir yemek çeşididir. En lezzetli mantı adıyla ün kazanmış olan Kayseri de ilimizde yapılmaktadır. Kayseri mantısı çok fazla özen ve zahmet gerektirmektedir. Mantı Kayseri de tüm ...
Mantı Sosu
Mantı Sosu
Mantı yemeği, Kayseri yöresine ait olan ve Türkiye'nin istisnasız her ilinde sevilerek yapılan bir yemek çeşididir. Mantıdan kısaca bahsedecek olursak; temel olarak hamur ve kıymadan oluşan bir yemektir. Mantı sosu ise mantıyı mantı yapan şeydir. So...
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi
Kavurma Mantı Tarifi, mantı özellikle Türk mutfağında sıkça kullanılan ve yemeklerin baş tacı olan hamur işi yemeklerinden birisidir. Büyük küçük herkesin severek yediği mantı genellikle sarımsaklı yoğurt ve üzerine naneli kırmızı pul biber yakılarak...
Kıymasız Mantı
Kıymasız Mantı
Kıymasız mantı, et sevmeyenler için alternatif lezzetlerden bir tanesi de kıymasız mantı dır. Bana sorarsanız ben tabi ki kıymalı yapılan mantıyı tercih ederim ama bu da onun kadar lezzetli bir tarif emin olun. Aslında mantı pek çok şekilde yapılabil...
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı
Azeri Mantısı, Mantı çeşitlerinden biri olan ve birçok kişi tarafından tercih edilen mantı türlerinden biri de Azeri mantısıdır. Yapılışı şu şekildedir; Malzeme Listesi2-2,5 su bardağı un 1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı tuzBir miktar su İç Harcı;250 gr...
Mantı Kaç Kalori
Mantı Kaç Kalori
Mantı kaç kalori, genellikle beyaz undan yapılır, mantı hem sağlığımıza kayıp vermekte hem de kilo alımına yol açmaktadır. Yediden yetmişe herkes tarafından çok fazla sevilen mantıdan vazgeçilememektedir. Rejim yaparak kilolarını denetim altına alan...
Mantı Sosları
Mantı Sosları
Mantı Sosları, mantıyı mantı yapan en önemli unsurlardan biridir ve mantı yemeğinin vazgeçilmezidir. Salçalı mantı sosu ise, herkesin çok sevdiği ve en çok tercih ettiği mantı sosudur. Sizde bu sos tarifi ile usta şeflerin hazırladığı lezzette man...
Fırında Mantı
Fırında Mantı
Fırında Mantı, Lezzetli oluşuyla mutfakların vazgeçilmezi olan mantı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Mantı özellikle Kayseri ve Sivas gibi illerimizle anılmakta ve yöre halkı tarafından çok sık yapılmaktadır. Lezzetli olduğu kadar yapılış...
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı
Arnavut Mantısı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen fakat yapılışının zahmetli oluşu nedeni ile kişilerin yapmaktan çekindiği mantı çeşitlerinden biri de Arnavut mantısı'dır. Arnavut mantısını diğer mantı çeşitlerinden ayıran özellik mantıların iri olmas...
Sosyete Mantısı
Sosyete Mantısı
Sosyete mantısı, diğer bir adıyla gül mantısı hazırlanması kolay olan bir yemektir. Pek çok kişi sosyete mantısı ana yemek olarak düşünmese de aslında ana yemektir. Sosyete mantısı gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak hazırlanabilir. Ha...

 

Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Kıymasız Mantı
Azeri Mantısı
Mantı Kaç Kalori
Mantı Sosları
Fırında Mantı
Arnavut Mantısı
Sosyete Mantısı
Kızarmış Mantı
Mantı Hamuru
Mantı Çeşitleri
Hazır Yufkadan Mantı
İtalyan Mantısı
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Mantı Salatası
Kayseri Mantısı
Özbek Mantısı
Mantı Haşlama
Yalancı Mantı
Fırınlanmış Mantı
Sivas Mantısı
Rus Mantısı
Sulu Mantı
Patatesli Sosyete Mantısı
Salçalı Mantı
İçli Mantı
Popüler İçerik
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı
Kızarmış Mantı, Lezzetiyle dillerden düşmeyen ve birçok kişi tarafında tercih edilen mantı çeşitlerinden biri de kızarmış mantıdır. Kızarmış mantı tar...
Mantı Hamuru
Mantı Hamuru
Mantı hamuru, diğer mantılardan başlıca farkı ortaya çıkarır. Mantı bohça şeklinde şekillendirildiği benzeri, yufkası tam kare olarak da kesilir. İçi ...
Mantı Çeşitleri
Mantı Çeşitleri
Mantı çeşitleri, özel günler, davetler veya düğünler de aranan yemeklerden bir tanesi de mantıdır. Yapılması her ne kadar meşakkatli olsa da lezzeti y...
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır Yufkadan Mantı
Hazır yufkadan mantı, sosyete mantısı olarak da bilinir. Bir diğer adı da gül böreğidir. Ne dersiniz, yapımı Kayseri mantısına göre oldukça zahmetsi...
İtalyan Mantısı
İtalyan Mantısı
İtalyan mantısı, diğer bir isminde ravioli olan italyan mantısı gerçekten çok lezzetlidir. Tabi ki bizim mantımıza göre çok farklılıklar göstermektedi...
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır Mantı Nasıl Yapılır
Hazır mantı Nasıl yapılır, hazır mantı, mantı severlerin fakat yapmaya zamanı ve el becerisi olmayanların kurtuluşudur. Yapımı çok kolay bir mantı çeş...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Mantının Yanına Ne Gider
Dondurulmuş Mantı Nasıl Pişirilir
Mantı Nasıl Haşlanır
Mantı Sosu
Kavurma Mantı Tarifi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019