Mantı Tatlısı Mantı tatlısı, Kayseri ilinin yöresel tatlılarından biridir. Lezzetli olmasının yanı sıra yapılışı da oldukça basittir. Mantı, bilindiği üzere herkesin sevdiği bir yemektir. Ana yemek dışında mantının tatlısı yapılarak farklı bir damak tadı oluşturulmuştur. Şerbetli bu tatlı, mantı severlerin dışında mantı ile pek arası olmayan kişiler için bile alternatif bir tatlıdır. Bu yazımızda sizlere yöresel bir tatlı olan ve hazırlanışı gayet kolay olan mantı tatlısı tarifini vereceğiz. Mantı tatlısı, ister ara öğün ister ana yemek sonrasında servis edilebilir. Ayrıca tatlının içine eklenen cevizler, tatlının lezzetine lezzet katmaktadır. Mantı Tatlısı Malzemeleri
Üzeri İçin
Şerbet Malzemeleri
Mantı Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle bir kabın içine elenmiş unu aktaralım. Üzerine karbonat ve tuzu ekleyelim. Un ile hafiften karıştıralım. Daha sonra unun içine yumurtaları ekleyelim. Ardından sıvı yağı ve yoğurdu ekleyelim. Tüm malzemeleri bir spatula ile karıştırıp yoğuralım. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar bu işleme devam edin. Daha sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım. Bu şekilde yaklaşık 30 adet beze oluşturalım. Tezgaha nişasta serpelim. Her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açalım. Aralarına nişasta serperek üst üste koyalım. Tüm bezeleri tatlı tabağı boyutunda aralarına bolca nişasta serptikten sonra merdane ile açalım. Mantı tatlısı için, mantı yapar gibi yaklaşık bir santim kalınlığında bir hamur halinde bezemizi büyütüyoruz. Sonra açtığımız hamurumuzu kareler elde edecek şekilde şerit şerit kesiyoruz. Ardından yatay olarak kesip karelerimizi hazırlıyoruz. Her karenin arasına iri kıyılmış ceviz içi yerleştirip, kareyi bir ucundan diğer ucunun üzerine kapatıp üçgen şekiller oluşturuyoruz. Hepsini hafifçe yağlanmış tepsiye diziyoruz. Sonrasında tereyağımızı eritiyoruz ve ılımasını bekliyoruz. Mantı tatlısı tepsiye dizildikten sonra hamurların üzerine tereyağını ılık olarak gezdiriyoruz. Hamurumuzu 180 derecede yaklaşık yarım saat kadar kontrollü olarak, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Mantı tatlısı pişerken tatlının şerbetini hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için şeker ve suyu bir tencerede kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ekleyip ateşten alıyoruz. Mantı tatlısı piştikten sonra ılık şerbeti soğumuş olan tatlının üzerine gezdiriyoruz. Mantı tatlısı, yaklaşık iki saat açık şekilde şerbetini çekmesi için bırakılır. Sonra istenilen bir sunumla servis edilir. Ekstra Bilgiler Mantı tatlısının lezzetini artırmak için, hamurun içine bir miktar tarçın ekleyebilirsiniz. Ayrıca ceviz yerine fındık veya badem kullanarak farklı tatlar elde edebilirsiniz. Şerbeti hazırlarken içine bir parça tarçın çubuğu veya karanfil ekleyerek daha aromatik bir şerbet elde edebilirsiniz. |