Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Mantı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Tatlısı

Mantı tatlısı, Kayseri ilinin yöresel tatlılarından biridir. Lezzetli olmasının yanı sıra yapılışı da oldukça basittir. Mantı, bilindiği üzere herkesin sevdiği bir yemektir. Ana yemek dışında mantının tatlısı yapılarak farklı bir damak tadı oluşturulmuştur. Şerbetli bu tatlı, mantı severlerin dışında mantı ile pek arası olmayan kişiler için bile alternatif bir tatlıdır. Bu yazımızda sizlere yöresel bir tatlı olan ve hazırlanışı gayet kolay olan mantı tatlısı tarifini vereceğiz. Mantı tatlısı, ister ara öğün ister ana yemek sonrasında servis edilebilir. Ayrıca tatlının içine eklenen cevizler, tatlının lezzetine lezzet katmaktadır.

Mantı Tatlısı Malzemeleri

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 adet yumurta
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
  • 250 gr. buğday nişastası
  • Ceviz içi

Üzeri İçin

  • 1 su bardağı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Şerbet Malzemeleri

  • 3 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 3 damla limon suyu

Mantı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir kabın içine elenmiş unu aktaralım. Üzerine karbonat ve tuzu ekleyelim. Un ile hafiften karıştıralım. Daha sonra unun içine yumurtaları ekleyelim. Ardından sıvı yağı ve yoğurdu ekleyelim. Tüm malzemeleri bir spatula ile karıştırıp yoğuralım. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar bu işleme devam edin. Daha sonra bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım. Bu şekilde yaklaşık 30 adet beze oluşturalım. Tezgaha nişasta serpelim. Her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açalım. Aralarına nişasta serperek üst üste koyalım. Tüm bezeleri tatlı tabağı boyutunda aralarına bolca nişasta serptikten sonra merdane ile açalım.

Mantı tatlısı için, mantı yapar gibi yaklaşık bir santim kalınlığında bir hamur halinde bezemizi büyütüyoruz. Sonra açtığımız hamurumuzu kareler elde edecek şekilde şerit şerit kesiyoruz. Ardından yatay olarak kesip karelerimizi hazırlıyoruz. Her karenin arasına iri kıyılmış ceviz içi yerleştirip, kareyi bir ucundan diğer ucunun üzerine kapatıp üçgen şekiller oluşturuyoruz. Hepsini hafifçe yağlanmış tepsiye diziyoruz. Sonrasında tereyağımızı eritiyoruz ve ılımasını bekliyoruz. Mantı tatlısı tepsiye dizildikten sonra hamurların üzerine tereyağını ılık olarak gezdiriyoruz. Hamurumuzu 180 derecede yaklaşık yarım saat kadar kontrollü olarak, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Mantı tatlısı pişerken tatlının şerbetini hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için şeker ve suyu bir tencerede kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ekleyip ateşten alıyoruz. Mantı tatlısı piştikten sonra ılık şerbeti soğumuş olan tatlının üzerine gezdiriyoruz. Mantı tatlısı, yaklaşık iki saat açık şekilde şerbetini çekmesi için bırakılır. Sonra istenilen bir sunumla servis edilir.

Ekstra Bilgiler

Mantı tatlısının lezzetini artırmak için, hamurun içine bir miktar tarçın ekleyebilirsiniz. Ayrıca ceviz yerine fındık veya badem kullanarak farklı tatlar elde edebilirsiniz. Şerbeti hazırlarken içine bir parça tarçın çubuğu veya karanfil ekleyerek daha aromatik bir şerbet elde edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Börek Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Yağ Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sosyete Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Mantı Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mantı Kaç Kalori?

Mantı Kaç Kalori?

Güncel

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Fırınlanmış Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kozalak Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Sivas Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Mantı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Haşlanır?

Mantı Nasıl Haşlanır?

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Çorum Mantısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Mantı Tarifi ve Malzemeleri